HeaderImage

Luovuuden avautuminen

Luovuus on loputon ja rajaton virta. Me voisimme istua alas, ja kirjoittaa taukoamatta elämämme loppuun asti, eikä sanottava koskaan loppuisi. Käytännössä näin ei kuitenkaan aina käy. Toisinaan me istumme alas kirjoittamaan, emmekä keksikään mitään sanottavaa. Luovuuden virta vaikuttaa tyrehtyneen kokonaan.

Luovuus on kuitenkin pohjaton ja ehtymätön lähde. Me voimme ammentaa siitä loputtomiin, ja sen voima vain kasvaa entisestään. Luominen vain lisää luomisen voimaa. Virta meissä on vain estynyt ja tukkeutunut. Syitä tähän on monia. Luovuuden voi tukahduttaa satuttava kritiikki, tai täydellisyyden tavoittelu. On kuitenkin myös monia keinoja palauttaa takaisin kadotettu luovuus.

Kaikki tukkeumat voidaan avata uudelleen. Tukahdutettu luovuus voidaan parantaa ja eheyttää. Poista kaikki esteet luovuuden tieltä. Anna sen virrata jälleen villinä ja vapaana. Silloin sanat alkavat taas virrata esiin helposti ja luonnollisesti. Luova kirjoittaminen on kirjoittamista vapaasti suoraan sisimmästä. Se on helppoa ja luonnollista.

Tällä sivulla kerrotaan, kuinka se on mahdollista. Kuinka luovuuden virran voi avata virtaamaan taas vapaana ja esteettä. Kuinka voit parantaa ja eheyttää luovuutesi. Voit oppia ammentamaan luovuuden pohjattomasta lähteestä. Tuo lähde on myös sinun sisälläsi. Se odottaa vain sinua ja unelmiasi.  

Automaattikirjoitus
Virheiden tekemisen taito
Salaisuuksista vapautuminen
Kirjoittamisen leikki

Automaattikirjoitus

Luomisen hetkellä meissä toimii aina kaksi puolta; luova puoli ja arvosteleva puoli. Toinen puoli luo uutta, ja toinen puoli arvioi sitä. Luova puoli tuottaa ideoita loputtomiin, ja jokainen idea on sille samanarvoinen. Arvosteleva puoli ohjailee tätä prosessia arvioimalla ideoiden laatua, ja valitsemalla kaikki ne ideat, joita haluamme ja tarvitsemme. Luova puoli pitää siis huolta määrästä, ja tarkkaileva puoli laadusta.

Kuvittele mielessäsi toimistoa, jossa toimii kaksi eri osastoa. Toinen osasto luo jatkuvasti kaikkea uutta, yhdistellen ja kehitellen mielikuvituksellisia ideoita. Tämä osasto ei erittele tai arvostele ideoita millään lailla, kaikki ovat sille aivan yhtä hyviä. Toinen osasto on taas laaduntarkkailija, joka valvoo toisen tuottamia ideoita. Se käy läpi ja arvioi niitä jatkuvasti, valitsen parhaat ja hyläten huonot. Lupaavat ideat palautetaan luovalle osastolle, joka kehittää niistä taas uusia ideoita. Näin luomisen prosessi etenee; ensin luodaan jotain uutta, ja parhaat ideat valitaan taas uudelleen kehitettäksi ja käytettäväksi.

Parhaimmillaan tämä toimii hyvin, ja meidän on helpp luoda paljon ja hyviä ideoita. Toisinaan kuitenkin nuo puolet ovat meissä epätasapainossa. Usein juuri kriittinen puolemme on avain liian aktiivinen, ja tukahduttaa luovuutemme kokonaan. Tuo puoli ei silloin anna ideoille tilaa kasvaa ja kehtittyä. Se on silloin kuin ankara valvoja, joka hylkää kaikki uudet ideat heti alkuunsa, ja tyrmää armotta kaikki luomisen yritykset. Silloin uuden luominen voi olla hyvin vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Silloin me emme saa enää luotua yhtään mitään, tai se on voi olla hyvin hidasta ja vaikeaa. Se ehkä onnistuu joskus, kun valvova silmä jostain syystä hetkeksi välttää. Se tarkoittaa sitä, että voimme luoda vain harvoin ja puuskittain, emmekä silloin kuin itse haluaisimme. On kuitenkin mahdollista oppia höllentämään tuota tarkkailua tietoisesti. Silloin sinä voit oppia luomaan vapaasti milloin vain haluat.

Tähän sopiva menetelmä on automaattikirjoitus. Sen on keino oppia höllentämään sisäistä kritiikkiä, ja oppia luomaan vapaasti ilman jatkuvaa arvostelua. Sen avulla voit päästää luovan puolesi valloilleen, ja antaa ideoiden virrata esiin rajoittamattomana virtana. Tähän harjoitukseen tarvitset vain kynän ja paperia, sekä hetken aikaa itsellesi. Myös tietokonetta voi käyttää kirjoittamiseen.

Istu alas, ja ala kirjoittaa. Kirjoita kaikki, mitä haluat kirjoittaa. Kirjoita mitä ikinä mieleesi juolahtaa. Kirjoita mielesi sisältö suoraan sellaisena kuin se on. Tee se sensuroimatta sitä mitenkään. Anna kirjoituksen vain tapahtua itsestään. Kirjoita jatkuvasti, pysähtymättä hetkeksikään. Jos et keksi mitään, kirjoita sekin ylös, ja kuvaile tuota tunnetta. Tärkeintä on antaa sanojen virrata vapaasti ja esteettä.

Tunne samalla mielessäsi oma tarkkailusi ja sisäinen valppautesi. Tunne kuinka se pyrkii säätelemään ja sensuroimaan kirjoitustasi. Päästä irti tästä arvostelusta. Opettele höllentämään otteesi tietoisesti, ja anna sanojen muotoutua itsestään. Luonnostelu ja kokeilu ovat luomisessa tärkeää. Siksi on tärkeää pystyä kokeilemaan ja hapuilemaan. Kaikki teokset syntyvät hahmottelemalla ja etsimällä sopivaa muotoa.

Tee tätä harjoitusta joka päivä. Paras hetki aloittaa on aikaisin aamulla, jolloin mielesi on vielä avoin. Kirjoita aina muutama sivu automaattikirjoitusta, ja vapauta sen avulla luovuutesi virta. Tee harjoitus säännöllisesti, vaikka mitä tapahtuisi. Hylkää aina kaikki tekosyyt ja esteet, ja kirjoita, vaikka se tuntuisikin joskus vaikealta. Tämä on yksi tärkeimmistä luovuuden vapauttamisen harjoituksista.

Takaisin

Virheiden tekemisen taito

Aloittaessamme uuden kirjoituksen se on aina alussa hapuilevaa ja kokeilevaa. Alussa on tärkeää kokeille ja sallia virheet, ja antaa kirjoitukselle aikaa löytää oma muotonsa ja tyylinsä. Jos yritämme välittömästi kirjoittaa täydellistä ja virheetöntä tekstiä, se muuttuu hyvin vaikeaksi. Alussa vain luonnostellaan ja annetaan luovuuden virrata vapaasti.

Kun me yritämme tietoisesti välttää virheitä, tai ’huonoa kirjoitusta’, kirjoittamisesta tulee silloin hyvin rajoittunutta. On hyvin vaikeaa olla tekemättä jotain, ja yrittää varoa sitä, mitä ei pitäisi tehdä. Virheiden pelko jähmettää luovuuden nopeasti ja tehokkaasi. Silloin meillä on hyvin vähän tilaa tutkia ja kokeilla, tai leikkiä sanoilla ja ilmaisuilla.

Opettele siis ensin kirjoittamaan huonosti. Suostumalla ensin kirjoittamaan huonosti voimmelopulta oppia kirjoittamaan hyvin. Vapaudut virheiden tekemisen pelosta tekemällä niitä tietoisesti. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa kirjoittaa. Toisen virheet voivat olla toisen omaperäisyyttä ja luovuutta. Luovuus on uusien polkujen ja mahdollisuuksien avaamista.

Kirjoita siis niin huonosti kuin pystyt. Luo niin tökeröä tekstiä kuin ikinä mahdollista. Tee kaikki mahdolliset virheet, joita vain voit kuvitella. Tee kaikki ne asiat, joita sinua on varoitettu tai kielletty tekemästä. Naura omille virheillesi, ja kirjoituksesi tökeryydellä. Pian ei ole niin pahoja virheitä tai huonoa tekstiä, ettet sinä uskaltaisi sitä kirjoittaa. Tämä on kirjoittamisen vapauden alku.

Takaisin

Salaisuuksista vapautuminen

Kirjoittaminen voi joskus paljastaa sisimpäämme enemmän kuin ehkä toivoisimme. Kaikilla meillä on salaisuuksia ja menneitä häpeän kokemuksia. Kirjoittaessamme kuvaamme omia tunteitamme, sillä lopulta kirjoitamme aina itsestämme ja omista kokemuksistamme. Yksi kirjoittamisen esteistä voivat olla nuo kätketyt tunteet ja kokemukset. Emme ehkä halua paljastaa niitä kenellekään, emme edes meille itsellemme.

Voimme vapautua tästä esteestä kirjoittamalla tietoisesti kaikki ne asiat, joita emme halua paljastaa. Kirjoita siis kaikki salaisuutesi ja häpeäsi aiheet. Paljasta ne kaikki avoimesti paperille. Kuvaa rehellisesti tapahtumia ja omia tunteitasi. Näin voit avata lukon sydämessäsi, ja löytää avoimemman ja syvemmän tavan kirjoittaa.

Aloita kirjoittamalla lauseita kuten ”häpeällisin salaisuuteni on…”, tai ”en halua kenenkään tietävän, että…”, ja jatka näitä lauseita kirjoittamalla mitä mieleesi tulee. Kirjoita avoimesti ja suoraan sydämestäsi. Lopuksi tuhoa paperi ja huolehdi, etteivät kirjoittamasi asiat paljastu vahingossa. Näin uskallat paljastaa avoimesti kaikki sydämesi salaisuudet.

Takaisin

Kirjoittamisen leikki

Kirjoittaminen voi olla iloista ja kepeää leikkiä. Leikkimällä voit löytää luovuutesi helposti ja luonnollisesti. Kirjoittamista kuitenkin pidetään joskus vakavana puuhana. Kirjoittamisesta tulee silloin helposti jäykkää ja ilotonta. Etsi silloin uudelleen kirjoittamisen ilo ja riemu. Löydä uudelleen sanoilla leikkimisen taito.

Kirjoitus on vain pieniä mustia merkkejä valkoiselle paperille. Ei siis mitään niin vakavaa. Leiki näillä pienillä merkeillä. Kirjoita niitä toisensa perään, ja leikittele sanoilla leikkikaluilla. Runoile hilpeitä lauluja vailla mitään merkitystä. Kirjoita hassuja pieniä riimejä ja kertosäkeitä.

Leikittele sanoilla kuin lapsi, joka on saanut käsiinsä uuden lelun. Sanoilla voi luoda ihmeellisiä ja outoja leikkejä. Naura omille kirjoituksillesi. Kirjoittele pieniä satuja, ja iloitse sanoilla luomisen ihmeestä. Muista lapsuutesi tunne ja uuden löytämisen ilo. Sanojen maailma avautuu juuri lapsille ja lapsenmielisille.

Takaisin

Voit lukea lisää luovuudesta Luovuus ja itseilmaisu-sivuiltani.

 

Muita sivujani:

Meditaatio-opas
Luovuus
Visualisointi
Chakrat
Tantraopas

Copyright: Flowguide.com